Dragobetele…

Am căutat pe frumosul „google” câteva informaţii despre ceea ce se va sărbători mâine, şi anume „Dragobetele”. Iată ce am găsit:

Dragobetele se sărbătoreşte pe 24, 28 februarie sau la 1, 3 şi 25 martie, aceste numeroase date fiind cauzate de confuzia dată de cele două calendare (iulian şi gregorian). Marcel Lutic a observat ca acestea se află „în preajma zilelor Babei Dochia şi a echinocţiului de primăvară. Mai ales în sudul României, există o perioadă întreagă, la îngemănarea lunilor februarie cu martie sau, cel mai adesea, în martie care sta sub semnul Dragobetelui”. În majoritatea locurilor, data celebrării este 24 februarie, iar Nicolae Constantinescu a declarat că a descoperit un document în care Bogdan Petriceicu Hasdeu confirma 1 martie ca ziua în care se sarbatorea Dragobetele.

~ Hora de dragobete~

Îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute prin păduri şi lunci, flori de primăvară. Dacă se găseau şi fragi infloriţi, aceştia erau adunaţi în buchete şi se puneau ulterior în lăutoarea fetelor, timp în care se rosteau cuvintele: „Floride fraga/Din luna lui Faur/La toată lumea sa fiu dragă / Urâciunile să le desparţi”. Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau şi vorbeau fetele şi băieţii. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior şi o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia Dragobetele sărută fetele!. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-şi afişa dragostea în faţa comunităţii.

(Wikipedia)

Trebuie să recunosc, nu am sărbătorit niciodată, nici Valentine’s Day, nici Dragobetele.

Motivele.. nici eu nu le ştiu. Probabil eram mereu singură în preajma acestor date, ori, persoana cu care eram, era prea departe fizic. Ceea ce vreau să vă comunic, este că.. nu contează.

Nu ar trebui să existe o zi anume pentru a „îmbogăţii comercianţii”. Dacă ar fi ceva de îmbogăţit în aceste zile, acelea ar trebui să fie, sufletele fiecăruia dintre noi. Fiecare zi ne oferă acest dar imens, darul de a iubi, de a fi iubiţi, în toate formele ei  posibile.

Începeţi prin a vă iubi pe voi înşivă, prin a vă ierta greşelile, prin a cere scuze celor pe care i-aţi rănit. .. veţi vedea, vă veţi simţi mult mai bine după.

Nu ai cum să oferi o iubire „autentică”, dacă nu te iubeşti întâi, pe tine însuţi.

Eu, personal, cred în iubire. Cred în puterea acesteia. Ştiu cum poate vindeca şi „salva” o persoană. Deşi, ceea ce văd zilnic este mai mult o bătaie de joc pe care fiecare o exercită unul asupra celuilalt, şi implicit, asupra propriei persoane; chiar şi aşa, ştiu că mai există şi iubiri „autentice”. Nu o caut, dar, sper să se „lovească” de mine într-o zi.

Acelaşi lucru îţi doresc şi ţie, cititorule. O iubire care sa dureze până la adânci bătrâneţi.

Nu uitaţi să aveţi curajul să  vă desfaceţi aripile şi să iubiţi „autentic”.

Tu,  iubeşti?

Autor: zPaula

Love is my religion

4 gânduri despre „Dragobetele…”

 1. Sunt perfect de acord, si eu la fel vad toate sarbatorile acestea traditionaliste…insa, aceste zile, citeam undeva, ca au fost facute tocmai pentru a improspata gandurile bune fata de dragostea autentica. Ideea in sine a sarbatorii a fost buna…insa oamenii au interpretat gresit..:)

  Oricum, Dragobete, Valentine’s si etc…ar trebui sa fie zilnic….iar dovezile de dragoste neconditionata nu ar trebui sa aiba zile, ore sau momente stabilite! :D:D

  Sunt foarteee obosita, sper ca mi-am exprimat gandurile cu o logica :))

  Apreciază

 2. Ideea principala…persoana pe care o iubesti trebuie sa se simta iubita…dar daca sentimentul nu e reciproc…every man for him self(un munte nu poate fi miscat de un singur om, desi s-ar putea sa ma insel)

  Apreciază

  1. Vezi, ai început bine. self love prima data trebuie sa existe.
   Si, da…degeaba iubeşti pe cineva, dacă nu îl/o faci să simtă asta.
   Lasă muntele acolo, nu trebuie să fie mişcat. hehe…:). Dacă e doar dintr-o direcţie, bineînţeles că nu merge…şi-n plus îţi aduci nefericirea singur/ă, „agăţându-te” de o iluzie. Trebuie să ştii când e cazul să mergi mai departe… viaţa asta e darul imens care ne-a fost oferit..şi avem atâtea de iubit în ceea ce o priveşte. 🙂
   Aşadar, vă doresc zile pline cu iubire, Florin şi Maya..nu doar azi, ci mereu. 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: