Tu, ce mecanisme folosesti?!…

Mecanismele de aparare sunt „procese psihice inconstiente care vizeaza reducerea sau anularea efectelor neplacute ale pericolelor reale sau imaginare”.
Mecanismele de coping includ atat mecanismele de aparare (defensive) cat si mecanismele de adaptare angajate intentionat si constient (dar care cu timpul se pot automatiza) focalizate pe problema sau emotie.
Mecanismele de coping pot fi cognitive, comportamentale si psihofiziologice/biologice.
Exemple de mecanisme de coping:
Negarea defensiva– Credinta ca stimulul care duce la aparitia anxietatii nu exista. Refuzul de a crede si a accepta ceea ce s-a intamplat (realitatea) : o persoana caruia i-a murit cineva apropiat refuza sa creada si continua sa se comporte ca si cum celalalt ar fi inca in viata.
Regresia– Reintoarcerea la o etapa anterioara de dezvoltare: un adult care tocmai a aflat ca nu a promovat examenul de licenta se aseaza pe jos si incepe sa planga.
Reactia inversa– Adoptarea unei convingeri-reactii opuse celei initale, deoarece aceasta este indezirabila si ar genera anxietate: o persoana care are prejudecati fata de o anumita etnie se manifesta extrem de prietenos fata de reprezentantii respectivei etnii.
Proiectia– Atribuirea propriei dorinte sau trasaturi negative unei alte persoane: o femeie care tocmai s-a despartit de partenerul sau sustine ca vina pentru esecul cuplului este a acestuia.
Sublimarea– Manifestarea dorintelor inacceptabile intr-o maniera acceptabila social: o persoana care-si manifesta impulsurile agresive practicand sporturi violente.
Deplasarea– Redirectionarea dorintelor catre o tinta mai putin amenintatoare: o persoana tranteste usa pentru a nu-l lovi pe cel care l-a suparat.
Intelectualizarea/Izolarea– Evitarea emotiilor inacceptabile prin centrarea pe aspectele intelectuale: o persoana aflata in doliu se centreaza pe detaliile de organizare a inmormantarii pentru a evita tristetea si deprimarea.
Represia– Inlaturarea din constiinta, in mod neintentionat, a unor dorinte, idei sau evenimente: o persoana abuzata sexual in copilarie dezvolta amnezie pentru episodul respectiv.
Rationalizarea– Oferirea unei justificari rationale, logice si plauzibile in locul adevaratului motiv, pentru a aparea intr-o lumina favorabila: un student care a picat la examen deoarece nu a invatat suficient pretinde ca profesorul nu le-a dat destul timp pentru rezolvarea subiectelor.
Identificarea– Alierea cu o alta persoana si adoptarea comportamentelor si a reactiilor acesteia: un elev agresat frecvent de un grup de colegi mai mari incepe sa se imbrace si sa se comporte asemenea lor.
Disocierea– Separarea in memorie a diverselor aspecte ale unui eveniment traumatic sau neplacut: o femeie agresata sexual isi poate aminti cum a decurs evenimentul dar nu si cum s-a simtit.
Supresia/Suprimarea– Evitarea intentionata a reamintirii problemelor, dorintelor, emotiilor perturbatoare: o persoana care a trecut printr-un moment dificil sau jenant evita sa se gandeasca la momentul respectiv.
Anulare retroactiva– Anularea retroactiva a unor ganduri, cuvinte, gesturi, acte pe care persoana le regreta prin angajarea in ganduri, cuvinte, gesturi, acte opuse celor dinainte: o persoana care a spus la un moment dat ceva critic la adresa parintilor sai, revine si spune ceva pozitiv despre acestia.
Compensarea/Substitutia– Inlocuirea unui obiect prin altul analog. Incercarea de a compensa nereusitele dintr-un domeniu prin rezultate superioare intr-un altul: studentul mediocru munceste pentru a deveni un atlet de exceptie.
(Daniel David- Tratat de psihoterapii cognitive si comportamentale)

Pentru a avea relatii contructive, functionale cu ceilalti e necesara o cunoastere a propriei persoane, a modului in care reactionam, a intelege de ce reactionam asa cum o facem uneori. De ce fugim cand suntem raniti? De ce plecam chiar daca nu vrem? De ce..de ce.. si asa mai departe.
Te invit sa te uiti atent la tine si sa iti infrunti toate aceste lucruri. Iti promit ca e o experienta benefica pentru a urca inca o treapta pe scara dezvoltarii tale.

Cu drag,
Paula Zsido

Autor: zPaula

Love is my religion

Un gând despre „Tu, ce mecanisme folosesti?!…”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: